Verhalen

Plattelandscentrum Paddenbroek laat je al je zintuigen gebruiken

16.04.2023
In Gooik verrast het Plattelandscentrum Paddenbroek. Over het gebouw kan je discussiëren: een oude hoeve werd overkapt door een glazen constructie en doorbreekt (of accentueert?) het Pajotse landschap. You love it or you hate it. Maar over de doelstelling is iedereen het eens: het centrum is een rustpunt dat landbouw, natuur en recreatie verstrengelt en dat het Pajottenland versterkt op vlak van toerisme en duurzaamheid.

Geuze- en lambiekbieren

21.08.2022
In het Pajottenland en de Zennevallei vind je unieke gisten in de buitenlucht. Ze zorgen voor de spontane gisting van de vele lambiekbieren die in de streek gebrouwen worden.

De Pajotse boerentram

17.08.2022
Tot het eind van de 19e eeuw was het Pajottenland een vrij geïsoleerde streek. De aanleg van enkele tramlijnen bracht daar verandering in. Ze maakten de hoofdstad bereikbaar voor wie in het Pajottenland woonde of werkte, wat de streek versterkte op economisch, sociaal en cultureel vlak.

Agrobeheergroep Pajottenland: Landbouwers als landschapsbouwers

16.08.2022
Een landschap is het resultaat van de voortdurende wisselwerking tussen menselijke activiteiten en ecologische processen. In het Pajottenland heeft de eeuwenoude agrarische activiteit het landschap mee gekneed tot wat het nu is. Boeren geven dus, soms bewust, soms onbewust, vorm aan de omgeving.

Meer dan 40 jaar boerenmarkt Gaasbeek

29.07.2022
Gaasbeek is niet alleen uniek door zijn kasteel, bijhorend park en museumtuin, Gaasbeek heeft ook een authentiek dorpsplein waar de bomen en schandpaal je elke dag het gevoel geven dat de tijd stil is blijven staan. Op zaterdag krijgt het plein er een troef bij. Land- en tuinbouwers uit de omgeving verkopen er hun producten, recht van het veld of verwerkt in hun eigen ateliers. Ik proef er de heerlijke kaastaart van Hof Oude Smisse uit Vlezenbeek maar ook de groenten, de aardappelen (Hoeve Lemaire, Sint-Pieters-Leeuw) en het varkensvlees (Herrebeekhof, Pepingen) lieten zich de volgende dagen smaken

Koesterburen

19.07.2022
Wist je dat je meer buren hebt dan je denkt? Het Provinciaal Bestuur Vlaams-Brabant zet in op 12 biotopen die dankzij hun specifieke kenmerken, het leefgebied zijn van bepaalde dieren en planten. Door zorg te dragen voor die biotopen, draag je indirect zorg voor fauna en flora. De provincie noemt ze ‘onze koesterburen’.

PenZine, het streekmagazine van het Pajottenland en de Zennevallei

18.07.2022
Wil je het Pajottenland en de Zennevallei al lezend beleven? Zoek dan een exemplaar van PenZine. Dit streekmagazine bundelt heel uiteenlopende verhalen uit de regio.

Melk 2.0

06.07.2022
Bij Jean-Luc Ost, landbouwer in Sint-Pieterskapelle (Herne), lopen de koeien er rustig bij. Jean-Luc produceert al meer dan 30 jaar melk en hoopt dat nog wel enkele jaren te kunnen doen. Ondertussen staan zijn zonen klaar om het bedrijf verder te zetten. De vijfde generatie.

Bloemenranden: mooi én functioneel

04.07.2022
Op wandelafstand van het plattelandscentrum Paddenbroek (Gooik) liggen meerdere bloemenranden. Deze ‘akkerruikers’ zijn niet alleen een streling voor het oog maar ook ideale verblijfplaatsen voor ontelbare insecten. En die insecten zijn harde werkers. Ze bestuiven de teelten én bestrijden de plagen op de aanpalende akkers. Dankzij een doordachte mix van bloemen worden de juiste insecten aangetrokken. Momenteel is alles nog in onderzoeksfase (project Fabulous Farmers) maar nu al is duidelijk dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen beduidend naar beneden kan.