Meer dan 40 jaar boerenmarkt Gaasbeek

29.07.2022

Gaasbeek is niet alleen uniek door zijn kasteel, bijhorend park en museumtuin, Gaasbeek heeft ook een authentiek dorpsplein waar de bomen en schandpaal je elke dag het gevoel geven dat de tijd stil is blijven staan. Op zaterdag krijgt het plein er een troef bij. Land- en tuinbouwers uit de omgeving verkopen er hun producten, recht van het veld of verwerkt in hun eigen ateliers. Ik proef er de heerlijke kaastaart van Hof Oude Smisse uit Vlezenbeek maar ook de groenten, de aardappelen (Hoeve Lemaire, Sint-Pieters-Leeuw) en het varkensvlees (Herrebeekhof, Pepingen) lieten zich de volgende dagen smaken

boerenmarkt Gaasbeek

De boerenmarkt heeft, net zoals zoveel in het Pajottenland, zijn eigen verhaal. Opgericht in een periode dat de meeste landbouwbedrijven de focus legden op groei en specialisatie, gaf de boerenmarkt begin jaren ’80 de landbouwers uit de streek de kans hun inkomen te realiseren door niet of beperkt te groeien en hun producten, al dan niet verwerkt, zelf aan de man te brengen.

De boerenmarkt wordt aangestuurd door twee ‘organen’. Het bestuur bestaat uit producenten land- en tuinbouwers en niet-producenten.. De commissie uit niet-producenten. De commissie bepaalt wie op de markt mag staan en op welke plaats. Op die manier vermijd je wrevel tussen boeren-concullega’s.

De commissie bewaakt ook de prijzen die aangerekend worden. Daarbij wordt rekening gehouden met de productiekost. De markt werd immers opgericht om het inkomen van de lokale landbouwers te versterken. Hier geen laagste-prijzenslag. Alle afspraken staan verankerd in de statuten van de vzw die de markt organiseert, een uniek gegeven voor een boerenmarkt.

Uitgangspunt van de markt is dat enkel boeren, met voorkeur uit het Pajottenland, een standruimte krijgen. Zij engageren zich om een groot deel van hun oogstseizoen aanwezig te zijn en enkel producten te verkopen die ze zelf telen. Dit versterkt de link tussen producent en consument. Wie er iets koopt kan aan de teler zelf vragen stellen over het productieproces. Elke uitzondering heeft de goedkeuring van de commissie nodig.

boerenmarkt Gaasbeek

“Op de markt is zeker nog ruimte voor meer boeren”, geven Gust, Emile en Jan, leden van de commissie, mee. “ We hebben geen champignonteler meer en boeren met geitenkaas of biologische groenten zijn zeker een versterking”. Kandidaten kunnen zich melden bij de commissie. “Als tip geven we graag mee dat het belangrijk is dat je een product hebt dat zich onderscheidt van wat je in warenhuizen kan kopen. Wie op de boerenmarkt koopt, moet zeker zijn van topkwaliteit.”

En dat mensen echt wel moeite doen als ze zeker zijn van die onderscheidende producten, merken we aan de klanten. Meerdere Brusselaars zakken wekelijks af naar Gaasbeek.

boerenmarkt Gaasbeek

Wil je ook eens proeven van het Pajottenland? Ga dan langs op

Je vindt ook land- en tuinbouwers terug op de markt van Halle (donderdag en zaterdag) en in Gooik (woensdagnamiddag)

Recente blogposts

Equitrail rond Brussel

12.12.2023
Het Pajottenland maakt deel uit van de Groene Gordel rond Brussel. Die Gordel verrast fietsers en wandelaars met kastelen en bijhorende parken, met bossen en weilanden, met unieke dorpskernen, met vergezichten waar je op geregelde tijdstippen de skyline van Brussel kan zien.

LEADER-projecten versterken de streek

29.06.2023
Het Pajottenland heeft heel wat troeven. In deze dynamische regio zetten diverse stakeholders, ik noem ze ook graag de ‘streekhouders', in op de open ruimte, cultuur en erfgoed, wonen én ondernemen. Hiervoor kan het Pajottenland rekenen op de steun van LEADER, een subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling.

Raf Van Der Meulen, klimaatslimme fruitteler in het Pajottenland

29.06.2023
Ga je langs bij de hoevewinkel ‘Een Mandvol, fruit van eigen teelt’ in Lennik, dan ontmoet je er Raf Van Der Meulen en zijn vrouw Hadewijch.