Verhalen

Solitaire bomen

26.06.2023
Solitaire bomen krijgen altijd mijn volle aandacht. Hoe eenzaam ze er ook lijken bij te staan, ze stralen zelfzekerheid, kracht en wijsheid uit. Dat laatste heeft zonder twijfel te maken met hun ouderdom. En de vaak verborgen reden waarom ze er nog staan. Ze kregen decennia lang, sommige zelfs eeuwen, de volle ruimte om te groeien. Hoeveel bomen een bos ook telt, weinigen krijgen er de plaats die een boom ten volle kan invullen. Takken die op zichzelf de dikte van een stam hebben, inkervingen die verraden wie langs kwam en voor wie de plek een betekenis had. Onvertelde verhalen van al wat zich onder of in de buurt van de boom afspeelde. De reden waarom de boom geplant én dus gespaard bleef.

klimaatslim hoeve-ijs

26.06.2023
In Gooik ontmoeten we Steven De Baerdemaeker, melkveehouder en hoeve-ijsproducent. Hij was één van de eerste melkveehouders in het Pajottenland die een pocketvergister zette. Op die manier produceert hij alle elektriciteit zelf die hij op zijn bedrijf nodig heeft. Dankzij die investering eet je er een klimaatslim ijsje. Laat het je smaken!

Hop, de vergeten Groene Bel

26.06.2023
De opkomst van de hopteelt in het Pajottenland In een ver verleden was hop heel typerend voor het Pajottenland. Een hopveld herken je aan...

Proefcentrum Pamel: hier oogst men kennis

25.06.2023
Wat in 1960 begon als praktijkcentrum van de tuinbouwschool van Anderlecht is momenteel een flink uit de kluiten gewassen praktijkcentrum dat focust op de biologische teelt van aardbei en kleinfruit. In het Proefcentrum Pamel vind je teelten in onder plastic tunnels en in open lucht.

Landschapsdichter brengt Pajotse Poëzie

25.06.2023
In 2020 lanceerde het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei het initiatief ‘landschapsdichter’. Via poëzie wil het Regionaal Landschap een nieuw publiek bereiken.

Pajottenland, land van Bruegel?

25.06.2023
Wanneer je in het Pajottenland wandelt, lijkt het op veel plaatsen alsof je in een schilderij van Pieter Bruegel de Oude wandelt. Het glooiend landschap en zijn vruchten, de vergezichten maar ook de tradities en lokale folklore die in ere worden gehouden, het goede leven, … ze doen dromen van ‘de Boerentafel’, een gekend werk van Bruegel. Ze staan lijnscherp tegenover de grootstad Brussel die op een steenworp van dit boerenlandschap ligt.

Smaakvol Pajottenland: De Cort Distillery

23.06.2023
Voor een uniek, smaakvol verhaal, moet je naar Pepingen. Daar worden met veel geduld én passie gin, jenever, vodka, pastis en brandy gedistilleerd. Tussen boomgaarden en velden bliezen Manu De Cort en zijn vrouw Sofie een oude fruithoeve nieuw leven in. Een transformatie van boerderij tot distilleerderij.

Pajots Granennetwerk

23.06.2023
Brouwerij 3 Fonteinen in Beersel droomde van bier waarin je het Pajottenland weer proeft. Hoewel België een bierland is, draait het gangbare brouwproces meestal op ingevoerde granen. Zonde voor bieren zoals lambik en geuze die zo streekeigen zijn. Brouwerij 3 Fonteinen wou daarom de band herstellen tussen boer en brouwer, tussen graan en geuze.

De Groentelaar, anders boeren

23.06.2023
In Bogaarden (Pepingen) vind je een unieke boerderij: De Groentelaar. Deze coöperatie, een samenwerking tussen enkele gelijkgezinden, wil terug voedsel produceren op de oude manier. Noemt het biologische teelt met extra aandacht voor de boerderij als ecosysteem, haar omgeving en de samenleving rond de boerderij. Landbouw, natuur en de mens in evenwicht met elkaar. Of, in de toekomst boeren zoals vroeger.