klimaatslim hoeve-ijs

26.06.2023

In Gooik ontmoeten we Steven De Baerdemaeker, melkveehouder en hoeve-ijsproducent. Hij was één van de eerste melkveehouders in het Pajottenland die een pocketvergister zette. Op die manier produceert hij alle elektriciteit zelf die hij op zijn bedrijf nodig heeft. Dankzij die investering eet je er een klimaatslim ijsje. Laat het je smaken!

Steven De Baerdemaeker melkveehouder

 

Steven De Baerdemaeker baat een gangbaar melkveebedrijf uit. Net zoals zijn collega’s betekent dit dat hij veel aandacht heeft voor het welzijn van zijn dieren, de kwaliteit van de melk en voor gezonde voeding voor de koeien. In ruil voor dit alles krijgt hij elke dag heel wat liters melk van de dieren.

Naast melk zorgen de koeien ook voor mest. Dat is plantenvoeding voor het gras, de maïs en de andere gewassen die Steven teelt als rantsoen voor de koeien. Maar voor de mest het land op gaat, passeert hij de pocketvergister.

In de vergister komen gassen vrij die door een verbrandingsmotor omgezet worden in elektriciteit. En die elektriciteit gebruikt Steven om zijn koeien te melken, de melk te koelen én er hoeve-ijs van te maken. Geef toe, je had nooit verwacht dat je op een boerderij ook een kleine elektriciteitscentrale kon terugvinden! Er is wel één heel belangrijke voorwaarde: de mest moet dagvers zijn, anders zitten er te weinig gassen in om de verbrandingsmotor aan het werk te zetten.

Als je je nog eens afvraagt wat die gekke constructie op een melkveebedrijf doet, dan ken je nu het antwoord. Ondertussen zijn er al heel wat melkveehouders in het Pajottenland die dankzij een pocketvergister zelf elektriciteit opwekken. Een win-win voor boer en natuur want naast groene elektriciteit, zorgt een pocketvergister er ook voor dat er minder methaan vrijkomt uit mest. Pajotse melkveehouders zijn op die manier klimaatslimme melkveehouders.

Steven De Baerdemaeker legt je in dit filmpje zelf uit hoe het werkt. En wil je het hoeve-ijs proeven, ga dan zeker eens langs in de Bettestraat 12 in Gooik.

Recente blogposts

Equitrail rond Brussel

12.12.2023
Het Pajottenland maakt deel uit van de Groene Gordel rond Brussel. Die Gordel verrast fietsers en wandelaars met kastelen en bijhorende parken, met bossen en weilanden, met unieke dorpskernen, met vergezichten waar je op geregelde tijdstippen de skyline van Brussel kan zien.

LEADER-projecten versterken de streek

29.06.2023
Het Pajottenland heeft heel wat troeven. In deze dynamische regio zetten diverse stakeholders, ik noem ze ook graag de ‘streekhouders', in op de open ruimte, cultuur en erfgoed, wonen én ondernemen. Hiervoor kan het Pajottenland rekenen op de steun van LEADER, een subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling.

Raf Van Der Meulen, klimaatslimme fruitteler in het Pajottenland

29.06.2023
Ga je langs bij de hoevewinkel ‘Een Mandvol, fruit van eigen teelt’ in Lennik, dan ontmoet je er Raf Van Der Meulen en zijn vrouw Hadewijch.