Hagen, heggen en houtkanten

28.06.2023

Hagen zijn compacte, geschoren lijnvormige aanplantingen. Heggen zijn uitgroeiende hagen met bloesems en bessen. Houtkanten zijn de diepere, hogere houtige aanplantingen met een bosrandkarakter.

In het unieke landschap van het Pajottenland vind je nog heel wat hagen, heggen en houtkanten. Ze zijn een stille getuige uit het verleden. Gelukkig zien we ook in het Pajottenland een revival van deze ‘natuurlijke omheiningen’.

Mooi en multifunctioneel

Terug van nooit (helemaal) weggeweest: hagen, heggen en houtkanten. Ze zijn een rijkdom voor de biodiversiteit omdat ze heel wat insecten aantrekken, broedplaats zijn voor vogels en schuilplaats voor andere diersoorten. In hun schaduw groeien ook heel wat andere planten. En naast het feit dat ze het landschap mee vorm geven zijn het ook wind- en regenschermen die teelten en vee beschermen. Ze remmen erosie en trekken bestuivers en natuurlijke plaagbestrijders aan, wat de teeltopbrengst ten goede komt. In het pre-prikkeldraad-tijdperk dienden ze ook als omheining om vee in de weide te houden. Samengevat: zowel vroeger als nu mooi én multifunctioneel.

Wikken en wegen

Houtkanten nemen natuurlijk ruimte in. Houd je enkel daar rekening mee, dan is dit zeker een verliespost voor land- en tuinbouwers. Waar een haag staat, kan geen graan of gras groeien. Ze belemmeren vaak ook de veldwerkzaamheden omdat de huidige landbouwwerktuigen meer ruimte vereisen dan paard en kar. En hagen, heggen en houtkanten vragen onderhoud. Vaak onbetaalde arbeid die heel wat tijd in beslag neemt.

Ook wie in zijn tuin een haag heeft, kan hier over meespreken. Het onderhoud kost tijd en/of geld. Maar ook als particulier is de aanplant van een heg of haag het overwegen waard. Wist je dat 9% van Vlaanderen uit tuinen bestaat? Ook in het Pajottenland zijn er heel wat particulieren met (zeer grote) voor- en achtertuinen. Je maakt dus zeker mee het verschil.

Aanplant en onderhoud: hoe doe je dat?

De Regionale Landschappen van Vlaams-Brabant schreven een brochure waarin je informatie vindt over de aanplant en het onderhoud van hagen, heggen en houtkanten. Het Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei helpt je zeker op weg. Samen met provincie Vlaams-Brabant trekken ze het project ‘Behaag je tuin’ waarin ze de samenaankoop van streekeigen plantgoed faciliteren.

Zoek je professionele hulp bij het onderhoud van je hagen, heggen of houtkanten? De Agrobeheergroep Pajottenland die bestaat uit een groep Pajotse landbouwers, helpt je graag voort. Meerdere lokale gemeenten en bedrijven doen al beroep op hun professionele kennis. Word jij hun volgende klant?

Recente blogposts

Equitrail rond Brussel

12.12.2023
Het Pajottenland maakt deel uit van de Groene Gordel rond Brussel. Die Gordel verrast fietsers en wandelaars met kastelen en bijhorende parken, met bossen en weilanden, met unieke dorpskernen, met vergezichten waar je op geregelde tijdstippen de skyline van Brussel kan zien.

LEADER-projecten versterken de streek

29.06.2023
Het Pajottenland heeft heel wat troeven. In deze dynamische regio zetten diverse stakeholders, ik noem ze ook graag de ‘streekhouders', in op de open ruimte, cultuur en erfgoed, wonen én ondernemen. Hiervoor kan het Pajottenland rekenen op de steun van LEADER, een subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling.

Raf Van Der Meulen, klimaatslimme fruitteler in het Pajottenland

29.06.2023
Ga je langs bij de hoevewinkel ‘Een Mandvol, fruit van eigen teelt’ in Lennik, dan ontmoet je er Raf Van Der Meulen en zijn vrouw Hadewijch.