Art nouveau en art deco

26.06.2023

Brussel zet zich terecht in de markt als art nouveau hoofdstad. De stad telt meerdere gebouwen die een toonbeeld zijn van deze stijl. Art nouveau vertaalt zich zowel in de architectuur van het gebouw als in meubilair en interieurdecoratie. In een art nouveau woonst vloeit alles in elkaar. De rode draad zijn de slingerende, natuurlijke vormen die aan planten en bloemen doen denken. Brussel telt heel wat art nouveau gebouwen. Denk aan het Tassel Huis, het Hortamuseum, het Solvay Herenhuis, … maar ook wie naar het Stripmuseum gaat merkt dat er meer te zien is dan stripverhalen en -figuren.

Villa Den Uil in Pamel


Eén geheel

Grondleggers van de art nouveau zijn Paul Hankar, Henry Van de Velde, Gustave Surrier-Bovy, … . Maar wie art nouveau zegt, denkt vooral aan Victor Horta.. Wie aan één van deze architecten een opdracht gaf, kreeg eind 19e, begin 20ste eeuw een totaalpakket terug. Ze tekenden niet alleen het gebouw uit. Ze gaven ook vorm aan de meubels, glasramen, tapijt en behang, ... Ze speelden met ijzer, glas, hout, stoffen en keramiek waardoor de muren feilloos overlopen in de trap, de trap in de hal en zo verder via de kleurrijke glasramen in de tuin die vaak ingericht is als buitenkamer. Een huis of gebouw vormde één geheel. De ene kamer vloeit via de overloop geruisloos over in de andere kamers.

Art nouveau in het Pajottenland

Maar niet alleen in Brussel vind je art nouveau-pareltjes. Ook in het Pajottenland gaven bouwheren de opdracht de stijl te integreren in hun huis. Een mooi voorbeeld is Villa Sainte-Anne in Gooik, ontworpen door architect Paul Hamesse. En ook in Lennik vind je in de Sint-Antoniuskerk enkele art nouveau elementen.

Art deco in het Pajottenland

Later, in de jaren ’30, stapten bouwheren over naar de art deco-stijl. De strakkere lijnen en geometrische vormen werden gebruikt in de vele cinema’s die in het Pajottenland gebouwd werden. Een mooi voorbeeld is ook Villa Den Uil in Pamel. Het huis was van Joseph De Schepper, zakenman en stichter van het water- en frisdrankenmerk Lébergbronnen. Hij was ook bijna 40 jaar burgemeester van Pamel.

Recente blogposts

Equitrail rond Brussel

12.12.2023
Het Pajottenland maakt deel uit van de Groene Gordel rond Brussel. Die Gordel verrast fietsers en wandelaars met kastelen en bijhorende parken, met bossen en weilanden, met unieke dorpskernen, met vergezichten waar je op geregelde tijdstippen de skyline van Brussel kan zien.

LEADER-projecten versterken de streek

29.06.2023
Het Pajottenland heeft heel wat troeven. In deze dynamische regio zetten diverse stakeholders, ik noem ze ook graag de ‘streekhouders', in op de open ruimte, cultuur en erfgoed, wonen én ondernemen. Hiervoor kan het Pajottenland rekenen op de steun van LEADER, een subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling.

Raf Van Der Meulen, klimaatslimme fruitteler in het Pajottenland

29.06.2023
Ga je langs bij de hoevewinkel ‘Een Mandvol, fruit van eigen teelt’ in Lennik, dan ontmoet je er Raf Van Der Meulen en zijn vrouw Hadewijch.