Pajottenland+ V.Z.W.

Bezienswaardigheden: musea, erfgoed, beschermde monumenten, dorpsgezichten en landschappen, foto's

Hieronder vindt u een overzicht van de meest belangrijke toeristische trekpleisters uit de verschillende gemeenten uit het Pajottenland en Zennevallei. Voor meer informatie kan u steeds terecht bij Toerisme Pajottenland en Zennevallei of op de site van de gemeenten. Maar het beste is om zelf ter plekke te gaan en de schat aan erfgoed, dorpsgezichten en landschappen te ontdekken! Het Pajottenland en de Zennevallei zal u steeds verrassen!

(foto's copyright Luc Bohez)

Affligem

 
 

Bever

Bever is zeer landelijk en de kleinste gemeente van het Pajottenland. Bever is het  dorp van de 101 kapellen en van de heksenvereniging De Makrallen. Eind van de 16e eeuw kwamen twee Beverse vrouwen op de brandstapel terecht. Sedert enkele jaren is deze geschiedenis vereeuwigd in het heksenstandbeeld.

  

Dilbeek

    

Galmaarden

Galmaarden draagt een rijke geschiedenis mee. In de 19e eeuw zette het Belgisch en Brabants trekpaard deelgemeente Vollezele op de wereldkaart. De geschiedenis ontdek je in het gelijknamige museum. Volgens de Nederlanders is Urbanus de bekendste Vlaming. Zijn standbeeld vind je in Tollembeek. Voorts charmeert Galmaarden met de watermolens langs de Mark, de Pauwelviering, de kaatssport en het mijnwerkersverleden. Eind april kan je er het Pajottenland proeven tijdens de streekbeurs Pajotternijen.

Gooik

Gooik ademt volksmuziek. In gemeenschapscentrum De Cam vind je het muziekinstrumentenmuseum en geuzestekerij De Cam. Ontdek tijdens een wandeling het pure landschap rond de Woestijnkapel of de vergezichten en de natuur rond de Kesterheide, met zijn 112 m de hoogste getuigenheuvel van Vlaams-Brabant. Begin juli kan je in Gooik genieten van het folkfestival Gooikoorts en op 15 augustus van de pareltjesworp en de oogstfeesten.

 

  
  

Halle

Herne

Herne toont je enkele watermolens langs de Mark en typische vierkantshoeves. Het bekendste gebouw is het Kartuizersklooster uit de 14e eeuw, het oudste in de Nederlanden. Wist je dat hier de eerste Nederlandstalige bijbel is geschreven? In de dorpskerk van Sint-Pieters-Kapelle hangt een kruisweg van de beroemde kunstenaar Constantin Meunier. Op pinkstermaandag heeft hier één van de grootste jaarmarkten uit het Pajottenland plaats.

    

Lennik

Lennik is in Vlaanderen het best gekend door het Kasteel van Gaasbeek, een feodale burcht uit de 13e eeuw, met vele kunstschatten uit de 16e-17e eeuw en een 42 hectare groot kasteelpark. Ook het Domein Groenenberg en de zaterdagse boerenmarkt verdienen een bezoekje. Op het Lennikse marktplein word je verwelkomd door 'Prins, de trots van Brabant'. De naam Pajottenland werd twee eeuwen geleden uitgevonden door Lennikenaar De Gronckel. Ook Lennik heeft een streekproeversbeurs, het laatste weekend van november.

Pepingen

Pepingen nodigt je uit voor een rustige wandeling door het mooie kasteelpark Ter Rijst in Heikruis, of voor een tocht door het open natuur-en landbouwlandschap. Voorts zorgen de Zuunbeek, de typische vierkantshoeves, de kleine dorpen, kerken en kapelletjes voor het typische Pajotse gevoel.

    

Roosdaal

Deelgemeente Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek werd uitgeroepen tot "mooiste dorp" van Vlaams-Brabant. Hier vind je de beroemde Hertboommolen, alias Zepposmolen, en in de kerk een wereldberoemd houten retabel. In Pamel vind je het standbeeld van 'den dikken van Pamel' aan de Dender. Let ook op de speciale spits van de toren van de kerk van Strijtem.

    

 

Sint-Pieters-Leeuw

Een puzzel van parken, groen, kastelen, kerken en weilanden. Geloof het of geloof het niet, dát is Sint-Pieters-Leeuw! Richt uw blik op de 300m hoge toren en u komt er vanzelf.

De dorpskern wordt gedomineerd door de gotische Sint-Pieterskerk. Vlakbij ligt het park Coloma met haar prachtig kasteel. Nu doet het dienst als cultureel centrum en de toerisme- en cultuurdienst zijn er ondergebracht. Hét hoogtepunt is de internationale rozentuin die uitgegroeid is tot een wereldrozentuin. Van juni tot oktober kunt u genieten van 3000 variëteiten op 65000 struiken. Als toemaatje kunt u rondwandelen in het rozenmuseum of in de fruitboomgaard.

Sinds 1977 is Sint-Pieters-Leeuw een fusiegemeente door toevoeging van 4 gemeenten nl. Vlezenbeek, Oudenaken, Sint-Laureins-Berchem en Ruisbroek. Elk heeft een troef in handen!

Het park van Groenenberg in Vlezenbeek vormt één van de groene longen van Vlaams-Brabant. Het is een plek van rust en stilte met een fraaie collectie azalea's en rododendrons. Oudenaken en Sint-Laureins-Berchem zijn het paradijs voor wandelaars en fietsers. Ideaal om te onthaasten van het drukke (stads-) leven. Het geheim van Ruisbroek is het park 'de Helle'. Het is een versmelting van een Franse en Engelse tuin, het kasteel is privé-domein.

Tussendoor kunt u een horecazaak binnenstappen. Het beste middel tegen de dorst is een lekker streekbiertje. Of geniet van een rozenmenu, aangevuld met Rooseschuimwijn.

Benieuwd naar meer? U kunt voor meer informatie terecht in het toerismebureau of op de website.

Ternat