Pajottenland+ V.Z.W.

Vliegend hert wint Koesterster

Project in Beersel krijgt biodiversiteitsprijs van Provincie Vlaams-Brabant

De provincie Vlaams-Brabant reikte op 17 januari 2011 de eerste 'Koestersterren' uit. Die prijzen bekronen gemeenten, verenigingen of scholen die in 2010 een biodiversiteitsactie ondernamen in de campagne Koesterburen. Uit 87 acties werden†vier winnaars geselecteerd en Regionaal Landschap Zenne, Zuun & ZoniŽn was er bij.

De gemeente Beersel werkt actief mee aan 'Je hebt meer buren dan je denkt', de provinciale campagne rond biodiversiteit. Opzet is om in onze regio bedreigde dier- en plantensoorten betere overlevingskansen te bieden. De Vliegend hert actie is een modelproject wat betreft succesvol samenwerken voor lokale biodiversiteit tussen gemeentebesturen, lokale organisaties en inwoners. Uit een lijst van 229 soorten die dringend bescherming nodig hebben, koos Beersel tien koesterburen die in onze regio nog voorkomen. Favoriete koesterbuur of 'totem' van de gemeente Beersel werd het vliegend hert. Met het project Vliegend hert in Beersel won het Regionaal Landschap de Koesterster voor 'communicatie, sensibilisatie en educatie'. De ster werd overhandigd aan medewerker biodiversitiet bij het Regionaal Landschap Koen De Rijck, Katleen Claeys van de milieudienst in Beersel, schepen van milieu in Beersel Axelle Reunes en aan Piet Onnockx van Natuurpunt Beersel.

Samen met de gemeente Beersel en ProNatura legde het Regionaal Landschap vorig jaar zeven broedhopen aan voor het Vliegend hert en organiseerden we een infoavond over wat inwoners zelf kunnen doen om dit indrukwekkende beestje een rooskleurige toekomst te geven.
Het Vliegend hert kreeg eigen postkaarten, het regionaal landschap organiseerde wandelingen en werkten samen met de gemeentelijke basisscholen van Huizingen en Alsemberg aan een project met educatie, tekeningen en een schoolkrantje.
Samen met het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) maakte het regionaal landschap een korte film over dit project. Het Regionaal Landschap ondersteunt ook de inventarisatie door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) om gerichte acties te kunnen doen.
In 2011 worden bijkomende broedhopen aangelegd en wordt een bos in Alsemberg ingericht voor het Vliegend hert. †Meer info op www.rlzzz.be/vliegendhert en www.koesterburen.be.

Ook een aantal andere projecten uit het Pajottenland en de Zennevallei werden genomineerd, maar keerden voorlopig zonder Koesterster naar huis:

- SOS Zwaluw (Regionaal Landschap Zenne, Zuun en ZoniŽn en Gemeente Herne)
- Vleermuizen (Stad Halle)
- Plan Steenuil (Regionaal Landschap Zenne, Zuun en ZoniŽn)
- Vliegend hert in Rode (JNM Zuidwest-Brabant en Natuurpunt Rode)

Beersel koestert het Vliegend hert

Het vliegend hert lijkt wel een magisch dier, weggelopen uit een sprookjesbos, maar bestaat echt. Het is de grootste kever van Midden-Europa. De mannetjes worden maar liefst 8 cm groot, de vrouwtjes 3 tot 6 cm. Een mannetje herkennen we aan zijn opvallend grote geweivormige kaken. De volwassen kever leeft slechts enkele weken in de periode tussen mei en augustus. De larven leven zo'n 5 jaar van ondergronds vermolmd hout. Doordat de larven leven van afgestorven bomen zijn de dieren volstrekt onschadelijk voor onze tuinen en bossen. Deze gigant is in heel Europa zeldzaam geworden. In Vlaanderen vindt u hem nog zeer sporadisch op enkele plaatsen, ook in onze gemeente Beersel onder andere op de Sollenberg in Huizingen en in de omgeving van Wit-Kapelleken en Ten Broek in Alsemberg.

Contactpersoon: Regionaal Landschap Zenne, Zuun & ZoniŽn: Koen De Rijck, koen.derijck@rlzzz.be. Gemeente Beersel, Katleen Claeys (milieudienst) en Axelle Reunes (schepen milieu): 02 359 17 37