Pajottenland+ V.Z.W.

Boek ,,Konijn met geuze'' ideaal geschenk

Prettige verhalen over Pajottenlandse eetcultuur en recepten

 

Eten en drinken doen de wereld draaien. Ook in het Pajottenland, meer zelfs dan elders. De Pajot is een levensgenieter. Dat bewijst het boek 'Konijn met geuze'. Dit nieuwe, 150 pagina's tellende werkstuk bevat verhalen over gerechten en dranken uit de gemeenten Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Pepingen en Roosdaal. Maar die evengoed uit een andere Pajottenlandse gemeente kunnen komen. Eetgewoonten, feestmenu's en een reeks interviews vervolledigen het boek. Het boek is te koop tegen 15 euro. Een waardevol kerst- en nieuwjaarsgeschenk.

In november 2006 begonnen leden van de Andreas Masiuskring uit Lennik, de Heemkundige Kring van Gooik, Bellingahaim voor Pepingen, Het Oude Land Van Edingen En Omliggende voor Bever, Galmaarden en Herne, het Davidsfonds voor Roosdaal, Het huis van de levende traditie van Muziekmozaiek, het Centrum voor Agrarische Geschiedenis van de KUL en Pajottenland+ met het schrijven van verhalen en het verzamelen van historisch materiaal. Het rtesulteerde in een boek over de streekgastronomie in het Pajottenland vanaf 1900 tot nu. Het hele proces werd inhoudelijk begeleid door professor Yves Segers van het Centrum voor Agrarische Geschiedenis (CAG) van de KU Leuven.

,,Eind vorig jaar zijn we gestart met het idee om de eetgewoonten bij sleutelmomenten in het leven, zoals geboorte, communie en huwelijk op papier te zetten'', vertelt Walter Evenepoel van Davidsfonds Roosdaal en Muziekmozaiek. ,,We lieten de deelnemers uit de werkgroep de vrije keuze om zelf gekozen bijdragen aan te brengen. Dit leverde vrij veel recepten op, wat aantoont dat onze regio een rijk gastronomisch verleden heeft. Het lag voor de hand dat het recept 'Konijn met geuze' de titel werd. Een meer streekgebonden gerecht kan men zich moeilijk inbeelden''.

Uiteraard verschijnen er nog pareltjes in het boek, zelfs met zeer plaatselijke inhoud, zoals de Cocky en Lecky-soep uit Gooik of de jenever van Bever. Ook verhalen van gekende 'kokessen', die tientallen huwelijksmaaltijden, jubilea en verenigingsfeesten verzorgden, wekken veel nostalgie op. Of u leest hoe er werd gekookt bij de adellijke families op het kasteel. Enkele leuke anekdotes en waar gebeurde verhalen rondden het geheel af.

 

Konijn met geuze kopen of bestellen

Het boek is vanaf maandag 26 november 2007 te koop in:

Bever: in het gemeentehuis, Plaats 10, Bever

Galmaarden: Toerismekantoor Baljuwhuis, Brusselstraat 1, Galmaarden

Gooik, in de bibliotheek en in de plaatselijke boekhandels

Herne: in het gemeentehuis en de bibliotheek, Koekoekstraat, Gooik

Lennik: Joris De Beul, Ten Ham 21, 1750 Lennik. 0476 48 02 48

Pepingen: Ontmoetingscentrum Ter Loo, elke zaterdag van 10 tot 12 uur, telefoon 02-361 53 80 of bij Jacqueline Smismans 02-360 21 53

Roosdaal: Multikado, Pamelse Klei 24 , 1760 Roosdaal, 054-33 27 32

Halle: Streekproductencentrum, Poststraat 3A, 1500 Halle

Het boek bestellen via de post is mogelijk. U schrijft 20,70 euro over op rekeningnummer 734-0094789-29 op naam van Pajottenland+, Molenstraat 26, 1760 Roosdaal. Zodra wij uw betaling ontvangen, verzenden wij u het boek in een beschermende omslag met de daarbij horende frankering.

Dit boek kwam tot stand in samenwerking met CAG, Pajottenland Plus, Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, Vlaamse Gemeenschap, Provincie Vlaams-Brabant, Cera, gemeente Bever, gemeente Galmaarden, gemeente Gooik, gemeente Herne, gemeente Lennik, gemeente Pepingen, gemeente Roosdaal.