Pajottenland+ V.Z.W.

Pajottenkrant 17 mei 2007

Promotie voor het rode streekgoud

Geniet op 27 mei van de 'Dag van de Aardbei'


De organisatoren van de Dag van de Aardbei.

De Provinciale Proeftuin voor Kleinfruit in Pamel staat op zondag 27 mei opnieuw in het teken van de promotie van de aardbei. U kan er aan tientallen stands proeven van lekkernijen. Heel wat producten zijn op basis van aardbeien gecreŽerd. Nieuwe producten komen die dag op de markt, zoals het Pajots bolleke en de lekkerbes-ketchup. Kwekers laten er hun beste, sappigste en mooiste aardbeien keuren. Elishout, school voor voeding, houdt opentuindag. ††

,,Wellicht is de aardbei de meest verleidelijke vrucht uit de Vlaamse tuinbouw'', vertelde de Vlaams-Brabantse gedeputeerde van landbouw Monique Swinnen tijdens de persconferentie van de Dag van de Aardbei. ,, Aardbeien zorgen voor 30% procent van de omzet van de Vlaamse fruitteelt. Vlaanderen heeft een goed klimaat, goede grond en prima vakmensen. Dat draagt bij tot dit succes. Maar we zitten niet stil. In de Pamelse Proeftuin staan momenteel vijftig rassen op proefvelden''.

Volgens Yves Hendrickx, de verantwoordelijke van de Proeftuin is het nodig constant te zoeken naar betere kwaliteit. In Pamel wordt biologisch geteeld. De kwaliteitsverbetering van deze teeltwijze zet zich door bij de kwekers. Steeds meer aardbeitelers werken onder beschutting, om de grillige weersomstandigheden op te vangen. Het laat de telers toe om minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken.

De gemeente Roosdaal laat deze 52ste nationale aardbeitentoonstelling ook niet onopgemerkt voorbijgaan. De handelaars kunnen opnieuw deelnemen aan de traditionele etalagewedstrijd.

Op zondag 27 mei belooft het weeral een bruisende dag te worden aan de Molenstraat. Niet enkel de smaakpapillen worden verwend. Het oog en het oor krijgen ook wat. Zoals in het verleden is er een proeverij van verschillende aardbeisoorten. Er zijn culinaire demonstraties, rondleidingen in de proefvelden, promotieverkoop van aardbeien en vele producten te koop aan de stands. Leerlingen van Elishout werken rond tuinprojecten tijdens de opendeurdag. Optreden van het huisorkest van vzw De Valier en van Arjaun. (JH)

Dag van de Aardbei op zondag 27 mei van 10 tot 18 uur in de Provinciale Proeftuin voor Kleinfruit aan de Molenstraat 26 in Pamel-Roosdaal.

Rode vrucht zorgt voor nieuw streekproduct

Aardbei vervangt tomaat in lekkerbes-ketchup


Geert De Bisschop

Restauranthouder DaniŽl Antuna en frituuruitbater Geert De Bisschp, beiden uit Roosdaal, brengen binnenkort de lekkerbes-ketchup op de markt. De nieuwe saus, met zoete aardbeismaak, past perfect bij vleesgerechten.

,,Eigenlijk begon alles met een vraag van onze oud-leraar Gaston Asselman van Elishout'', vertelt Geert De Bisschop, uitbater van het 'Friethuis' in Pamel. ,,Hij vroeg of we iets konden combineren van aardbeien en frieten. Ik had het gevoel dat dit geen makkelijke opgave was. Na overleg met enkele oude schoolmakkers, studenten van Elishout, kwamen we met de rode kleur van de aardbei terecht bij ketchup. Samen met mijn vriend, chef-kok DaniŽl Antuna, gingen we op zoek. Bij de ketchup vervingen we tomaten door aardbeien. Na heel wat pogingen is er deze zoete saus als resultaat uitgekomen''.

Volgens Geert past de zoete smaak zeer goed bij een vleesgerecht. ,,Maar ook in de frituurwereld is er meer vraag naar zoetere smaken. Dus is er misschien ook voor de lekkerbes-ketchup een toekomst weggelegd in de frituur''. Het nieuwe aardbeiproduct kan worden geproefd tijdens de Dag van de Aardbei op 27 mei. (JH)