Pajottenland+ V.Z.W.

Pajottenkrant 1 maart 2007

Walter Evenepoel presenteert Pajottenland PUUR! op 5 maart

,,Dialect spreken zorgt voor regiogevoel''


Walter Evenepoel viert een kwarteeuw op de planken met een nieuwe Arjaun-cd

Walter en Dirk Evenepoel staan als Arjaun 25 jaar op de planken en ze vieren dat met een derde cd. Alvorens Walter met Arjaun startte, had hij enkele voordrachtwedstrijden in het ABN gewonnen. Toen de Pamelaar een voortrekker van het ABN hoorde vertellen dat dialect moest worden uitgeroeid, vond hij het welletjes. Sindsdien is Walter een fervent verdediger van het dialect.  

In 2007 zullen heel wat mensen versteld staan dat jij ooit deelnam aan voordrachten in het Algemeen Beschaafd Nederlands?

Walter Evenepoel:,,Ik stond achter de promotie van de Nederlandse taal. Het uitroeien van het dialect, stootte me tegen de borst. Begrijp me niet verkeerd: de Nederlandse taal beheersen is belangrijk. Na die straffe uitspraak besloot ik die dialectrijkdom te blijven gebruiken. Zo startte Arjaun ook met liedjes in het Pamels.

Werden jullie dialectliedjes aanvaard?

,,In onze regio was dat geen probleem. Elk jaar traden we wel tien maal op in Pamel. Al 25 jaar lang krijg ik vragen om gelegenheidsliedjes te schrijven voor jubilea, voor iemand die met pensioen gaat of voor andere festiviteiten. Met onze Pamelse liedjes traden we op in heel Vlaanderen. Als je goed articuleert, is dit dialect te begrijpen van Veurne tot Maaseik.

Je stopt veel uren in dialect. Heeft dialect momenteel veel aanhangers?      

,,Toen ik mij enkele jaren met dialect bezig hield, ontmoette ik professor Johan Taeldeman, een dialectexpert. Hij heeft me aangemoedigd. Intussen ben ik lid van de Academie van de West-Brabantse dialecten. Dialect is in, als je merkt dat zelfs De Laatste Show een week lang in het dialect werd gepresenteerd.

Is het eigenlijk een hobby?

,,Misschien wel. Pamelaars vroegen me een dialectboek te schrijven. Ik zeg dan dat ze het dialectboek van Gooik, Asse en Okegem moeten nemen. Pamel ligt daar tussenin. Met dialect bezig zijn is leuk en boeiend. Neem bijvoorbeeld de dialectavonden Op zè Pajots, een onderdeel van het project PajoSa van Pajottenland+. Het dialect zorgt voor een regiogevoel. Je merkt dat er een band is tussen inwoners uit Gooik, Galmaarden of Pepingen.

Arjaun heeft een nieuwe cd uit; Vivan de gees. Jullie zingen opnieuw in het dialect?

,,Dat spreekt vanzelf. We brengen ook een ode aan de geuze. Met onze dialectliedjes hopen we een stukje bij te dragen aan het overleven van het Pajots.  Dit is onze derde cd en opnieuw brengen we vitale nummertjes, schalkse teksten en meeslepende instrumentaaltjes.

Meer info over Arjaun op www.arjaun.be. Kijk naar Pajottenland PUUR!, het streeknieuws over het Pajottenland, op maandag 5 maart op Ring TV. De uitzending is vanaf donderdag 8 maart ook te bekijken via www.pajottenland.be. (JH)