Pajottenland+ V.Z.W.

Pajottenkrant januari 2007 - deel 2

Kris Baert eerste bekende Pajot in Pajottenland PUUR!

Hier zou ik met vakantie komen


Radio 2-presentator en Gooikenaar Kris Baert praat de eerste uitzending van Pajottenland PUUR! aan mekaar. Hij werd in Oost-Vlaanderen geboren, maar voelt zich al jaren een echte Pajot. ,,De Pajotten zijn warme mensen, zegt Kris. ,,Moest ik hier niet wonen, dan kwam ik hier mijn vakantie doorbrengen.

Kris, wat betekent het voor jou je Pajot voelen?

Kris Baert: ,,Als je hier geboren bent, heb je een link met de streek. Ik kwam hier als kleuter terecht. En dan krijg je snel een thuisgevoel. Via mijn vrouw, haar familie, en de vriendenkring, voel ik de verbondenheid met de streek. Als ik van de VRT kom en Gaasbeek binnenrijd, dan kom ik thuis. Je kent er veel mensen, je kent er alle straatjes, het landschap. Het Pajottenland is voor mij een geborgen nest, een stukje eigen wereld. Maar wel met een brede kijk op het wereldgebeuren.

Je bent een liefhebber van de Provence, maar toch wil je het Pajottenland niet loslaten?

;;Dat klopt. De Provence is schitterend; Maar voor het Pajottenland kan ik evenwaardige superlatieven gebruiken. Als ik met de mountainbike door onze streek rijd, ontdek ik nog steeds kleine paadjes en toffe plekjes. Soms word ik er stil van. Eens de mensen je kennen, ontdek jij in de Pajot warmte en oprechtheid. Ik voel mij in deze streek op mijn gemak. Dit is een vakantieplek bij uitstek.

Moet het Pajottenland voor jou puur blijven?

,,Dat wens ik deze streek zeker toe. Er worden in de regio inspanningen geleverd om het platteland te bewaren. Wat niet makkelijk is met de grootstad naast de deur. Het Pajottenland moet die eigenheid trachten te behouden, maar mag niet uitgroeien tot een nieuw Bokrijk. Ik sta voor vernieuwing van dit platteland, met de pure Pajottenlandse stempel. Het is spijtig dat de regio vanuit politieke hoek de laatste decennia wat stiefmoederlijk is behandeld.

Heb jij een Pajottenlands lievelingsplekje?

,,Voor mij is dat het domein van Terrijst in Heikruis. Daar kom ik tot rust, in het park, langs de vijver. Ik voel er mij afgesloten van de buitenwereld. (JH)