Pajottenland+ V.Z.W.

Pajottenkrant januari 2007 - deel 1

Pajottenlandse landbouw verfilmd

Jongeren echte landbouw leren kennen


Tijdens de persvoorstelling mochten filmmakers en initiatiefnemers samen op de foto.

Met een dertig minuten durende film willen Landelijke Gilden, Plattelandsklassen en de Provinciale Vlaams-Brabantse Landbouwkamer de jeugd kennis laten maken met de moderne boerenstiel. In de film ,,Op de hoeve, dag in, jaar uit tonen de initiatiefnemers hoe landbouwers in Vlaams-Brabant werken gedurende de vier jaargetijden. Patsy Van der Meeren, Marie uit de één-reeks Thuis, speelt een centrale gastrol. De Pajottenlandse bedrijven Het Waterhof uit Gaasbeek en Hof Ter Bruggen uit Vollezele kregen de filmploeg over de vloer. De film kwam tot stand met de medewerking van Pajottenland+ en de financiële ondersteuning van Leader+.   

Tijdens de première vertelde Hugo Vleugels van Landelijke Gilden over het ontstaan van de film. ,,Wij ontvingen vanuit de Provinciale Landbouwkamer de vraag om de landbouw in onze provincie te promoten. Vooral om kinderen en jongeren aan te tonen hoe de hedendaagse landbouw functioneert. Via een film leek dit een mooie haalbare kaart. De film richt zich vooral naar het secundaire onderwijs.

Aan de film werkten heel wat Pajotten mee, zoals de cineasten Tony Grant en Marcel De Jonghe. Dany Dehandschutter zorgde voor het scenario. Na Danys overlijden nam Martine De Coppel deze taak over. Frans Peetermans sprak de teksten in. Patsy Van der Meeren wandelt als rode draad door het verhaal. Het bleek een boeiende ervaring. Zij vertelt:,,Als Pajotse weet ik wel een en ander over landbouw. Maar toch was het ook leerrijk voor mij. Vele kinderen weten niet meer waar melk vandaan komt. Deze film is zeker geschikt om de jongeren wegwijs te maken in de basiswerking van de landbouw. En de film toont eveneens dat de landbouwers op hun velden mee aan de natuur werken.

De film start met de lentetaken, zoals het zaaien. In de zomer komt onder meer het hoevetoerisme aan bod. In de herfst volgt het rooien van aardappelen en suikerbieten. In de winter snoeit de boer zijn fruitbomen. Komen ook aan bod: korte kettingverkoop van hoeveproducten, telen van witloof, en zo meer.

Koen Van der Meulen is een van de Pajottenlandse landbouwers die meewerkte aan ,Op de hoeve, dag in, jaar uit. Het was niet de eerste keer dat er op het Waterhof in Gaasbeek een cameraploeg op bezoek kwam. Bij Van der Meulen werd een kalvende koe gefilmd. De melkrobot en het administratieve werk kwamen eveneens in beeld. En Patsy Van der Meeren liet er een groep kinderen van het huisgemaakte ijs snoepen. (JH)

Wie meer informatie wenst over de film contacteert Danie Horrevorst telefonisch op het nummer 016/28.60.36 of via mail: danie.horrevorst@landelijkegilden.be.