Pajottenland+ V.Z.W.

Pajottenkrant september 2006 deel 2

Het Pajottenland? Dat is écht een land om lief te hebben

Guido Dieudonné hoopt op veel nieuwe wandelaars

Guido Dieudonné hoopt op veel nieuwe wandelaars.

Lennikenaar Guido Dieudonné is 25 jaar voorzitter van de streekgidsen Zuidwest-Brabant. ,,In het Pajottenland valt heel wat te beleven, vertelt de streekgids. Volgens Guido zijn de zes wandelkaarten die zopas verschenen een noodzaak voor de wandelaars die het Pajottenland willen ontdekken.

Guido, wat is het voordeel van deze kaarten?

Guido Dieudonné: ,,Als streekgids trekken we steeds met groepen door de regio. Met deze zes kaarten kunnen de mensen nu van Gaasbeek tot Bever individueel of met een eigen groep wandelen. Lennik heeft voorlopig als enige gemeente een wandelnetwerk. Maar de andere gemeentebesturen gaan dezelfde richting volgen. Het Pajottenland is rijk aan wandelwegen. En er komen steeds meer wandelaars naar deze streek. Lennik alleen heeft 50 km wandelwegen en alle bestaande wandelingen zijn er in opgenomen. Dat zal wellicht met de meeste wandelingen in andere gemeenten ook gebeuren. Een ander voordeel is de samenwerking die hieruit groeide tussen VVV Pajottenland & Zennevallie en het Regionaal Landschap Zenne, Zuun & Zoniën, en ook met de gemeentebesturen.

Zijn de wandelkaarten vooral voor de toeristen en recreanten bedoeld?

,,Ik hoop het niet. Pajotten van boven de vijftig kennen nog vele van deze kleine paadjes en kerkwegels. Maar voor de jongere generaties is dit een ander paar mouwen. Ik hoop dat zij ook de ongekende plekjes van hun streek gaan ontdekken door de nieuwe wandelkaarten. Hopelijk dragen deze kaarten ook bij tot een bewuster Pajottengevoel.

Als ik je over de streek hoor vertellen, dan denk ik dat het Pajottenland een aprt stukje Vlaanderen is. Wat zou jij aan een buitenlander zeker tonen in het Pajottenland?

,,Deze streek is rijk aan bezienswaardigheden en belevenissen. In de zes gemeenten van de Pajottenland+regio moet je zeker naar het hoogste punt, de Kesterheide: voor het uitzicht, het landschap en de geschiedenis. Voorts naar de kerk van Herne voor de unieke Scheldegotiek, de watermolens in Herne en Galmaarden, het kasteel in Gaasbeek, de kerk en de Cantimpréhoeve in Bellingen; Maar er is ook de mooie glooiende natuur, het open landschap en de gezonde lucht.

Waarom ben je streekgids geworden?

,,Eigenlijk zit het Pajot zijn in je bloed. Toen ik klein was ging ik met de familie regelmatig wandelen. Zo ben ik gaan houden van het landschap en de monumenten. Ik wil ook dat ze blijven bestaan. De cursus streekgids volgde ik met de intentie om na mijn loopbaan het Pajottenland aan anderen te tonen. En als ik gids, vertel ik graag een stukje volkse cultuur, want ook dat is eigen aan de streek. Maar het bewaren van het Pajottenland reikt verder, zoals met de actie om Klosken in Sint-Martens-Lennik te redden. Met de jaarlijkse fototentoonstelling en -wedstrijd die we organiseren tijdens de jaarmarkt maken we de gemeente ook voor onze eigen inwoners boeiend. (JH)

De streekgidsen Zuidwest-Brabant organiseren elke derde zondag van de maand een open wandeling.