Pajottenland+ V.Z.W.

Pajottenkrant juni 2006 deel 1

Raymond Soudan medestichter van heksengroep De Makrallen

Stukje identiteit vereeuwigd

Raymond Soudan is dertig jaar lid van de Makrallen.

Stoeten, verbrandingen, processen, dranken Niets is de Makrallen vreemd als het om heksen draait. De man die dertig jaar geleden het vuur aan de heksenlont stak, is Raymond Soudan. Voor de Beverse heksengroep is het standbeeld een stimulans om de identiteit en de samenhorigheid in Bever te versterken.

Raymond, kwam het idee van de Makrallen een beetje zoals een heks uit de lucht gevallen?

Raymond Soudan: ,,Niet echt. Dertig jaar geleden hielden we in Bever een spel zonder grenzen. Elk gehucht zocht een symbool om deel te nemen. Wij waren als heksen van de partij. De heksen verwezen naar de Beverse geschiedenis van de zestiende eeuw. We waren met een tiental stichters. Jean-Pierre Reygaerts en ik zelf zijn de twee overblijvende stichters. Vermits we in een faciliteitengemeente leven, kozen we voor de tweetalige naam Makrallen.

Hebben jullie een succesvolle vereniging? Willen de mensen heks spelen?

,,Heks spelen heeft iets magisch. Sommige kinderen hebben wel schrik. We hadden snel een twintigtal leden. Niet enkel van de Plaats, maar uit heel de gemeente. Later kwamen er mensen uit de omgeving bij. Nu zijn we met 35, op een bevolking van 2.000 inwoners.

Wat betekent dit beeld voor jou?

,,Het is een stukje erfgoed uit onze gemeentegeschiedenis dat voor eeuwig werd vastgelegd. Bever is reeds jaren gekend als heksendorp. Zelf ben ik niet van Bever. Toen sommigen hoorden dat mijn verloofde uit dit dorp kwam, kreeg ik de vraag: ,,Ga je met een heks trouwen? Zo zie je dat het heksenverhaal ook vˇˇr het ontstaan van de Makrallen leefde. Het standbeeld is eveneens een erkenning door het gemeentebestuur. Zij tonen hun waardering voor een stuk Beverse identiteit en eigenheid die wij in ere houden. Het is zeker een stimulans om met onze vereniging verder mee te bouwen aan de Beverse gemeenschap. (JH)

á