Pajottenland+ V.Z.W.

Pajottenkrant mei 2006 deel 2

Natuurbeschermer Emile Simillion bouwt mee aan boerenmarkt

,,Promotie voor de familiale landbouw

Emille Simillion
Emile Simillion

Vanuit de toenmalige natuurvereniging Wielewaal kwam Emile Simillion in 1980 terecht bij de oprichters van de Gaasbeekse boerenmarkt. ,,Als natuurbeschermers wilden wij eind jaren zeventig dit Pajottenland mee helpen vrijwaren van verstedelijking en van pretparktoestanden. Daarbij hoorde onder meer het in stand houden van de kleine landbouwbedrijven. De boerenmarkt van Gaasbeek was hiervoor een passend initiatief, vertelt Simillion.  

,,Eind jaren zeventig hadden we de oliecrisis, de plannen voor de A8 door het Pajottenland en voor de breekwerf in Pepingen achter de rug, vervolgt Emile. ,,Maar er rezen andere problemen. Disney wenste rond Gaasbeek een pretpark uit te bouwen. Een gedeelte van de Vlaamse politieke wereld zag dit zitten, omdat er banen werden gecreëerd. De Franstaligen gunden dit aan de Vlamingen, indien de corridor naar Wallonië werd doorgetrokken. Via meerdere kanalen kwam er een oproep om het Pajottenland te beschermen. Onze toenmalige Wielewaalvoorzitter vroeg mij mee te werken aan de uitbouw van de boerenmarkt. Zo konden wij helpen om de kleine familiale landbouwbedrijven overeind te houden. En bewezen we een dienst aan het landschap en de natuur. Het was ook de periode dat het felle protest tegen de hormonen de kop opstak.

Volgens Simillion waren dit allemaal stappen op één schaakbord, die samen leidden naar de oprichting van de Gaasbeekse boerenmarkt. ,,Ik ben nu 25 jaar bij dit initiatief betrokken. In die kwarteeuw heb ik veel mensenkennis vergaart. Wat ik belangrijk vind als natuurbeschermer? Wel, als je de natuur wil beschermen, moet je aan je eigen voordeur beginnen. (JH)