Pajottenland+ V.Z.W.

Raoul De Wolf maakte meest uitgebreide Pajottenland-website

Raoul De Wolf
Raoul De Wolf

Het begon met een familiestamboom

Als inwoner van Schepdaal leerde Raoul De Wolf begin jaren zestig het Pajottenland echt kennen. 45 jaar later is hij nog geboeid door de regio. De website Welkom in het Pajottenland is een uit de hand gelopen familiestamboom. www.pajottenland.tk groeide uit de webstek met de meeste informatie over het zuidwesten van Vlaams-Brabant.

Raoul, hoe kan een stamboom zo groeien tot een uitgebreide website?

Raoul De Wolf: ,,Wel, toen ik opzoekingen deed naar de stambomen van mijn ouders, merkte ik dat de familie van mijn moeder, de familie Orinx, bijna allemaal molenaars waren. Ze waren ook verspreid over de hele regio. Om aan de familieleden mijn informatie mee te delen, startte ik de website.

Waarom zette je dan al die informatie op het net? En zelfs in drie talen?

,,Een eerste groep familieleden woont in de Brabantse Ardennen. Om hen ook duidelijk te maken uit welke regio hun voorouders stammen, plaatste ik informatie over het Pajottenland op de website. Maar er zijn ook familieleden uitgeweken naar Wallonië en naar Groot-Brittannië. Daarom maakte ik een beperkte versie in de Franse en in de Engelse taal.

Toch staat er op jouw site meer dan enkel het landschap en de gebouwen.

,,Dat is waar. Ik wilde ook andere informatie meedelen aan niet-Pajotten. Zo kwam ik bijvoorbeeld bij de geuze terecht. Wat is echte geuze en wat niet? En naar gelang de website groeide, waren er steeds meer mensen die mij informatie doorstuurden. Met de vraag die bij te plaatsen op Welkom in het Pajottenland. Eén voorbeeldje? De bijdragen over pastoor Winnepenninckx.

Vanuit welk land komen de meeste bezoekers en wat zoeken zij?

,,De Belgen staan op kop, gevolgd door de Nederlanders en de Amerikanen. Het meest gezochte zijn wandelingen. Maar ook voor bier is er veel interesse. Meerdere buitenlandse sites hebben een link naar de Franse en Engelse paginas.

Pajottenland+ neemt nu je website over. Welk gevoel geeft dat?

,,Eigenlijk ben ik tevreden dat de website zal blijven evolueren en actueel zal blijven. Anderzijds neem ik toch een beetje afscheid. Maar het blijft voor mij boeiend. Ik blijf medewerker om aan de website www.pajottenland.be te werken. 

Hoe leerde je eigenlijk het Pajottenland kennen?

,,Begin jaren zestig richtten we met de Bond van Vlaamse Reserve-Officieren een Pajotse afdeling op. Ik hielp bij de samenstelling van de rally Ontdek het Pajottenland. Zo leerde ik vele hoekjes van de streek kennen. Al meer dan veertig jaar wandel ik met mijn echtgenote regelmatig in deze regio. En dan ontdek je veel mooie plekjes. (JH)