Pajottenland+ V.Z.W.

Pajottenkrant april 2006 deel 1

Oude geuze De Cam krijgt erkenning als streekproduct

geuze voor Finnen
Karel Goddeau (links) geeft uitleg over geuze en kriek aan Finse Leader+bezoekers.

De oude geuze van bierstekerij De Cam uit Gooik ontving recent het streekproductenlabel van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).

Dit label wordt toegekend aan een product dat met streekeigen grondstoffen is gemaakt, in de eigen streek is bereid en er historische bekendheid heeft. Volgens Karel Goddeau, de geuzesteker van De Cam, is dit een nieuwe stap voorwaarts voor de herwaardering en overleving van deze traditionele bieren. Behalve de oude geuze van De Cam kregen ook de oude geuze en kriek van 3 Fonteinen in Beersel het streekproductenlabel. Karel Goddeau: ,,We zijn tevreden dat de overheid onze bieren als een typisch product erkend. Dit is pas de derde biersoort met het VLAM-label. De Europese erkenning voor de oude geuze kwam er enkele jaren geleden''. (JH)

Karel Goddeau werkt aan Pajottenlands kwaliteitsproduct

Als student raakte Gooikenaar Karel Goddeau gepassioneerd door de lambiekbieren. Intussen is hij sedert enkele jaren de verantwoordelijke van geuzestekerij De Cam. Binnenkort komt hij met een frambozenbier op de markt.

Hoe raakte je geboeid door geuze en kriek?

Karel Goddeau: ,,Tijdens mijn studie biochemie namen we met de scouts deel aan de Trein-Tram-Busdag. Zo bezochten we 3 Fonteinen. Dat bezoek bepaalde een stuk van mijn leven. Ik wilde iets aanvangen met die traditionele streekbieren. Waarom een traditie? Dan denk ik aan de tijd toen in de andere Cam in Gooik nog een gedeelte van het brouwerijmateriaal stond''.

Speelt de nostalgie hier mee?

,,Misschien een beetje. Maar er is meer. Tegenwoordig drinken mensen die veertig jaar of ouder zijn vooral die ,nieuwe' zoete kriek en geuze die in de jaren zeventig en tachtig opgang maakten. Die dranken hebben weinig gemeen met de originele dranken. Kriek met echte Schaarbeekse krieken is niet zoet. En die origine proberen wij in leven te houden. De Pajotse jeugd heeft dat blijkbaar begrepen. Zij drinken die traditionele bieren. Er zijn enkele cafés in de regio waar jongeren, maar ook dertigers deze bieren drinken. In de stekerij in De Cam vormen ze een groeiend cliënteel. En in het buitenland merken we dezelfde evolutie''.

Wat betekent dit streekproductenlabel voor jou?

Dat we voor onze traditionele bieren moeten blijven strijden. Geuze is een bier van spontane gisting dat pas na drie jaar op de markt komt. Een trappist, wat een bier van hoge gisting is, heb je na vijf of zes weken. Deze erkenning bewijst ook de kriek een dienst''.

Wat wil je nog bereiken met geuzestekerij De Cam?

,,In de nabije toekomst brengen we een frambozenbier op de markt, dus opnieuw streekeigen fruit. Onze productie gaan we niet uitbreiden. Het doel blijft om een maximale kwaliteit aan te bieden''. (JH)

Geuzestekerij De Cam, Dorpsstraat 67 in Gooik is elke zondag geopend van 15 tot 17 uur. Info via kriek@gooik.be.