Pajottenland+ V.Z.W.

Pajottenkrant maart 2006 deel 2

Driehonderd buitenlanders bezoeken ,Nacht van de grote dorst'

Geuze ís internationaal gekend streekproduct

geuzestekerij De Cam
Karel Goddeau van geuzestekerij De Cam was de enige vertegenwoordiger uit de Pajottenland+regio tijdens de ,Nacht van de grote dorst’.

Yves en Kurt Panneels van de herberg 'In de verzekering tegen de grote dorst', gelegen aan de kerk in het Lennikse gehucht Eizeringen, kijken tevreden terug op de tweede ,Nacht van de grote dorst'. Het bierfestijn met negen lambiek-, geuze- en kriekbrouwers en -stekers lokte 1.600 aanwezigen naar het kerkplein en hun café. Hierbij waren heel wat buitenlanders. ,,Dit edele streekproduct zet het Pajottenland op de bierwereldkaart'', vertellen de broers Panneels.

De tweede editie van de ,Nacht van de grote dorst' lokte het dubbel aantal bezoekers naar Eizeringen dan de eerste editie. De organisatie was in handen van de Hoge Raad voor Ambachtelijke Bieren (Horal) en de ,Vrienden van de geuze'. Kurt en Yves Panneels zijn tevreden met de opkomst. ,,Ook de negen aanwezige brouwers en stekers waren enthousiast over het bierfestival'', vertelt Kurt. ,,Eigenlijk gaat het om een proeverij en niet om een zware drinkpartij. De eerste twee uur hoorde je hier bijna geen Nederlands praten. Er waren Britten, Duitsers, Italianen, Denen, Zweden en vooral veel Amerikanen''.

Maar ook de Vlamingen en de Pajotten komen in grote groep naar dit evenement'', gaat Yves Panneels verder. ,,Het heeft meerdere voordelen. Je kan van elke brouwer of biersteker meer dan een product proeven. Daarenboven krijgt elk ,merk' hier een gezicht. Je kan zelfs een babbeltje slaan met de producent. Meerdere mensen uit de streek vinden dit een meerwaarde voor dergelijke activiteit''.

In de marge van het degustatiefestival hield de Italiaanse bierkenner Lorenzo Dabove een persconferentie, samen met enkele Amerikaanse brouwers. Zij kwamen met een cameraploeg een reportage draaien over de Belgische bieren. Dabove: ,,Niet-Belgen zijn jullie bieren niet gewoon en ze hebben even tijd nodig om aan Belgisch bier te wennen. Lambiek, geuze en kriek, maar ook andere fruitbieren, zijn zeer respectabel en hoog geprezen in de bierwereld. Steeds meer Amerikanen leren ze te waarderen. Jullie mogen terecht fier zijn op deze producten''.

Yves en Kurt Panneels weten dat ze over twee jaar opnieuw paraat staan voor de volgende editie van de ,Nacht van de grote dorst'. ,,Maar volgend jaar wacht de Toer de geuze'', besluiten ze in koor. (JH)