Pajottenland+ V.Z.W.

Pajottenkrant maart 2006 deel 2

Norbert Niels al jaren thuis in het Pajottenland

,,Met dagtrips blijf ik in de landbouw''

Landbouwersleven
Norbert Niels groeide op in het landbouwersleven. Hij weet hoe een bakoven functioneert en zal dit tijdens de dagtrip tonen..

Norbert Niels toerde jaren als loonwerker door het Pajottenland. Omdat hij steeds moeilijker medewerkers vindt, besloot Norbert zijn loonwerkerbedrijf af te bouwen. Hij is buschauffeur bij De Vriendt's Cars en toert door de dagtrips nog steeds door de Pajottenlandse landbouwwereld.

Norbert, jij zit heel je leven reeds in de landbouw?

Norbert Niels: ,,Zo kan je het stellen. Ik werd geboren op de Bree-Eikhoeve in Lennik en ben steeds een echte Pajot gebleven. De voorbije decennia zag ik in deze regio veel veranderen in de boerenstiel. Door mijn nieuw job blijf ik in contact met mijn geboortestreek en met de landbouw. Dat vind ik schitterend. Met de bus een week naar de Provence of naar Tirol? Dat is niet dadelijk mijn ding''.

Heeft de landbouw het zo moeilijk in het Pajottenland?

,,Het is geen makkelijke sector om te overleven. Machines aankopen wordt stilaan onbetaalbaar, om maar een voorbeeld te geven. In het Pajottenland krijgen we ook nog te maken met de verstedelijkingsdruk vanuit de grootstad''.

Wat vind jij boeiend aan het Pajottenland?

,,Dit is een streek met vele variaties. Het begint met de natuur, de heuvelachtige landschappen en de gezellige beekvalleien. Wens je enkele voorbeelden? Kesterheide, de Congoberg of de Aerebeekvallei. Hier worden ook zeer smaakvolle streek- en hoeveproducten gemaakt. En daarin speelt de rijke grond in deze regio een belangrijke rol. Bekijk de omgeving van Pepingen. Op die vruchtbare akkers kweek je veel verschillende gewassen.'' (JH)