Pajottenland+ V.Z.W.

Pajottenkrant maart 2006 deel 2

Van graan tot brood

Bakoven in de kijker in nieuwe dagtrip

Een dagtrip lang Pajotse vierkantshoeven
Tijdens beide dagtrips rijdt Norbert Niels met de bezoekers langs meerdere Pajottenlandse vierkantshoeves.

Landelijke Gilden heeft in het Pajottenland de nieuwe dagtrip ,,Van graan tot bakoven'' uitgetekend. Initiatiefnemer Norbert Niels bezoekt tijdens de dagtocht onder meer een hoevebakkerij en toont hoe een oude bakoven functioneert. Na ,,de zes geburen" is dit de tweede dagtrip van Landelijke Gilden binnen het project Plattelandsbeleving van Pajottenland+.

Eind 2004 lanceerden Dany Dehandschutter en Landelijke Gilden in het Pajottenland de dagtrip ,de zes geburen'. Het was een onderdeel van het Leader+project Plattelandsbeleving. Na het plotse overlijden van Dany nam Leerbekenaar Norbert Niels de trips over. Dany Dehandschutter had reeds eerder plannen voor de dagtocht ,van graan tot brood'. Norbert werkte dit plan verder uit. Hij is buschauffeur van dienst en gelijktijdig de gids tijdens deze trip.

,,De bakovenreis vertrekt net als ,de zes geburen' in het dorpscafé aan de kerk in Elingen'', vertelt Norbert. ,,De bezoekers starten er hun dag met een boerenboterham met kaas. Nadien trekken we naar een hoevebakkerij in Oudenaken. De volgende halte is bij een landbouwer in Sint-Martens-Lennik. Met een zelfgebakken cake en een tas chocolademelk van het huis in de hand luisteren we naar het verhaal van de boer die bakgraan kweekt. We rijden nadien langs de molen van Kapitein Zeppos en eten 's middags in De Cam in Gooik''.

Nadien neemt Norbert zijn gasten mee naar een echte bakoven in Leerbeek en verzorgt hij ter plaatse de bijhorende animatie. Via Kester, Bellingen, Beert, Bogaarden en Heikruis eindigt de tocht op de hoeve van Terrijst in Heikruis.

,,Door de nieuwe dagtrip wordt de voorganger ,de zes geburen' zeker niet minder gepromoot'', vertelt Norbert. ,,Integendeel. Bij ,de zes geburen' trekken we in de toekomst 's middags iets meer tijd uit voor een verpozing in het Baljuwhuis en de aangrenzende tuin. Op het fruitbedrijf van Demeulemeester in Bever besluiten we de dag dan met passende animatie. Tijdens beide tochten komt het mooie Pajottenland ruimschoots aan bod.''. (JH)

Voor meer informatie over beide dagtrips van Landelijke Gilden, Norbert Niels en Club Pajottenland contacteert u Norbert Niels op telefoonnummer 02/532.58.07.