Pajottenland+ V.Z.W.

Pajottenkrant december 2005

Ontwerp een zonnewijzer voor het Pajottenland


Maurice Broekaert vertelt de Lennikse kleuters over de zonnewijzer.

Opbouwwerk Pajottenland en Pajottenland+ introduceren de zonnewijzer in Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik en Pepingen,. In een eerste periode komen er twaalf zonnewijzers, als permanente toeristische attractie. Voor het ontwerp en de realisatie rekenen we op de medewerking van de inwoners uit het Pajottenland en de wijde omgeving. Creatievelingen, kunstenaars, verenigingen en scholen, zet uw ideeën op papier. Dit Leader+project betaalt tot 500 euro materiaalkost per goedgekeurde zonnewijzer. 

De nieuwe oproep voor dit project werd gehouden op de speelplaats van de kleuters van gemeenschapsschool gDe Key in Lennik. Juf Katrien liet de kindjes uit de eerste kleuterklas als levend onderdeel van de zonnewijzer fungeren. Opbouwwerk Pajottenland en Pajottenland+ richten zich voor dit initiatief naar alle geïnteresseerden. Een leuke samenwerking, tussen bijvoorbeeld kunstenaars en een school, past mooi binnen de Leader+aanpak. Daarenboven wil het project iedereen aansporen om mee te werken aan een idee dat kunst, toerisme, leefbaarheid en educatie verbindt.

Er bestaan horizontale, verticale, equatoriale, analemmatische en bifilaire zonnewijzers. We streven naar een zo groot mogelijke verscheidenheid in types en verwijzen voor meer informatie naar de website van Maurice Broeckaert: http://users.pandora.be/mbrk en het voorbeeld van Genk: http://www.fransmaes.nl/genk. Wat betreft materiaalkeuzes komen alle duurzame materialen die natuurelementen weerstaan in aanmerking. Ook andere criteria spelen een rol, zoals de permanente bezichtiging, de originaliteit, realiseerbaarheid, het verwerken van iets typisch uit de streek of een gehucht, samenwerking met andere organisaties of scholen, en ook het gebruik van recyclage materialen. Wij zoeken in overleg met de ontwerpers naar een geschikte plek om ze te plaatsen.

Maak een ontwerpen stuur het ten laatste begin januari 2006, samen met enige basisinfo over prijs en materiaalkeuze naar Opbouwwerk Pajottenland, Donkerstraat 21, 1750 Gaasbeek, of naar het e-mail adres Opbouwwerk.pajottenland@belgacom.net. Scholen krijgen tijd tot de paasvakantie van 2006. Een jury selecteert de 12 leukste en origineelste ontwerpen. De geselecteerden kunnen het ontwerp uitvoeren in samenspraak met Maurice Broeckaert, die de exacte berekeningen maakt. De 3 mooiste ontwerpen krijgen een geldprijs: 500 euro voor de eerste, 250 voor de tweede en 100 euro voor de derde. Meer informatie vind je op http://www.opbouwwerk-pajottenland.tk of verkrijg je via zonnewijzers@skynet.be, of telefoneer naar Els Van Langenhove op telefoonnummer 0474/47.10.82. (JH)