Pajottenland+ V.Z.W.

Pajottenkrant oktober 2005 deel 2

Voor Maurice Broekaert is de zonnewijzer een microbe

Voor Maurice Broekaert is de zonnewijzer een microbe
Maurice Broeckaert toont de zonnewijzer in zijn tuin. Vooraan ligt een koperen plaatje dat per maand het tijdsverschil tussen de zon en ons uur weergeeft. De schaduw van de schuin opstaande plaat toont het uur

Lennikenaar Maurice Broekaert kwam via zijn echtgenote bij het fenomeen zonnewijzers terecht. Hij ging op zoek naar informatie, onder meer op het internet. Nadien werd de computer gebruikt als rekenknobbel. En nu wil Maurice meewerken aan de berekening van zonnewijzers voor het Pajottenland.  <>

Dag Maurice, waarom een zonnewijzer in je tuin?

Maurice Broekaert: ,,Mijnvrouw vond dat een zonnewijzer in onze tuin niet zou misstaan.Toen we er over praatten, dachten we beiden aan een zonnewijzer-kunstwerk. Je hoort dikwijls zeggen: een zonnewijzer, dat is toch maar een stok die schuin op een draagvlak staat en een tiental lijnen er rond met Romeinse cijfers die het uur aangeven. Dat is de zonnewijzer als inspiratiebron voor beeldende kunstenaars. De juiste helling van die stok bepalen en daarbij nog het officiële klokuur kunnen aflezen,  is een andere zaak. Een leuke opdracht om met de computer een rekenprogramma te verkennen. En voor een gepensioneerde een gelegenheid om wiskunde en de beginselen van de astronomie wat op te frissen.

Hoe begin je aan zo een zonnewijzer?

,,Ik startte met de berekening van een horizontale zonnewijzer. Eerst de hoeken van de zonuren berekenen, daarna de schaduwlengten per uur en per maand. Het uur bepalen van zonsopgang en zonsondergang voor elke dag van het jaar. Daarna werd het rekenprogramma aangepast aan een verticale zonnewijzer. Via een computerprogramma bereken ik nu vele varianten. Ik ben er ook achter gekomen hoe de geleerden tot in het begin van de 18de eeuw de zonnewijzers tekenden. Een operatie die door een 6de jaarklas onder leiding van een gemotiveerde leraar makkelijk kan worden uitgevoerd. Ik wil hierbij helpen. Mijn laatste wiskundige oefening betreft het berekenen en uittekenen van een speciale zonnewijzer die de kinderen zal aanspreken. Bij dit model neemt de waarnemer de rol over van de stijl in een klassiek model, maar moet zichzelf wel verplaatsen langs een datumladder.  Dergelijke zonnewijzer draagt de mysterieuze naam analemmatisch.

Kunnen de Pajotten deze informatie ergens vinden?

,,Alle informatie staat op de website http://users.telenet.be/mbrk/, met de passende uitleg. Maar dit project biedt meer. Onder het thema zonnewijzers als inspiratiebron voor kunstenaars schuilt een heel programma van samenwerking tussen een organiserende en steunende vereniging en metaalbewerkers, steenkappers, beeldhouwers, glasblazers en keramisten. Ook dichters laten het begrip zon niet onberoerd en maken ons wel eens zon wijzer. Zelfs een componist is bereid een deuntje te componeren. Educatie, wetenschap, ambachten en kunst in alle vormen verenigd in een project tot eer en glorie van het Pajottenland, besluit Maurice Broekaert. (JH)