Pajottenland+ V.Z.W.

Pajottenkrant september 2005 deel 1

Dany Dehandschutter werkte voor "zijn" Pajottenland


Voor Plattelandsbeleving of Plattelandsklassen trok Dany regelmatig naar de Pajottenlandse fruitboomgaarden.

Dany Dehandschutter overleed plots op 12 augustus. Het gebeurde tijdens een joggingloop door zijn geliefkoosde Gooik. Op 20 augustus werd hij in Oetingen begraven. De Evangelische Gemeente De Levensbron uit Geraardsbergen verzorgde de uitvaart. Dany zou in oktober 50 jaar worden.

Vele Pajotten van de tweede en derde generatie leerden Dany Dehandschutter in de jaren zeventig kennen als de zanger Jerry Blondel. Later zette hij de stap naar de wielerwereld, onder meer als wedstrijdcommentator, als medewerker van de Wielerbond en als organisator van de Internationale Wielertrofee Jerry Blondel. Toen de gemeente Gooik met het project streekontwikkeling startte, bleek dit een geknipte opdracht voor Dany. Vol overgave kweet hij zich van die taak. De buurtbabbels in de vijf Gooikse leefkernen en het praatcafé Amaai Mn Frak klinken bij iedereen wellicht het meest bekend in de oren. Maar er waren ook seniorennamiddagen, het trefpunt voor verenigingen TV Gooik, dagtrips en heel wat andere activiteiten.

Ook met Pajottenland+ was Dany verbonden. Hij coördineerde voor Landelijke Gilden en Plattelandsklassen deeltijds het project Plattelandsbeleving. Na heel wat inventariseerwerk en terreinbezoek leverde dit eind 2004 de agrarische dagtrip ,,De zes geburen op. Later volgde de streekproductenshow ,,Lang zullen ze leven. De laatste maanden bereidde hij samen met de verantwoordelijken van Landelijke Gilden en Plattelandsklassen nieuwe initiatieven van Plattelandsbeleving voor.

Daarenboven was Dany ook gekend als presentator en animator op activiteiten van vele verenigingen. Zo was hij jaarlijks nauw betrokken bij de herdenkingsplechtigheid van BOKS op de Kesterheide. BOKS is de vereniging die het Pervivobos aanplantte voor kinderen die stierven aan een stofwisselingsziekte. Voor Plattelandsklassen begeleidde hij regelmatig scholen op plattelandsproevers en openluchtklassen. Met zijn enthousiasme zorgde Dany dat zijn Oetingen, zijn Gooik en zijn Pajottenland tot ver buiten de regiogrenzen aan bekendheid wonnen. Het overlijden van Dany betekent een groot verlies voor het Pajottenland. (JH)