Pajottenland+ V.Z.W.

Pajottenkrant augustus 2005

"Pajotten ongedwongen bij mekaar brengen"


Walter Evenepoel werkt reeds aan PajoSa 2006.

PajoSa is niet zomaar een project dat Pajottenland+ zelf heeft uitgeschreven. Het is een typisch bottom up-idee, gegroeid vanuit de plaatselijke bevolking. PajoSa kreeg een ziel bij Het Huis van de Levende Traditie, het Pajottenland+project van MuziekmozaÔek. De drijvende kracht achter de Levende Traditie en PajoSa is Walter Evenepoel. Een gesprek

Walter, waar komt het idee PajoSa vandaan?

Walter Evenepoel: ,,In ons basisvoorstel van het project ,,Het Huis van de Levende Traditie stelden wij voor om oude volksspelen, landbouwtradities, oude gerechten uit de zes gemeenten bij mekaar te brengen en activiteiten in andere dorpen uit het Pajottenland+gebied mee uit te werken. Voeg daar aan toe dat Leader+ deze ideeŽn zeer genegen is. Zo kwam ook de vraag van Pajottenland+ om van dit projectonderdeel werk te maken. Omdat het de bedoeling is Pajotten samen te brengen, werd na enig zoeken voor de naam PajoSa gekozen. Zo blijft de naam Pajottenland in de werking behouden

Over gemeentegrenzen werken is dus belangrijk.

,,Niet enkel over de gemeentegrenzen, ook op andere gebieden. Vele mensen krijgen zoveel informatie te verwerken dat ze enkel nog oppikken wat rondom hen gebeurt. Maar in andere gemeenten, zelfs vlakbij, leven andere ideeŽn, of worden andere hobbys beoefend. En dat levert verrassende resultaten op. Een voorbeeld? Wel, zonder Pajottenland+ had ik misschien nooit over Artselingen gehoord.

Levert PajoSa dan een meerwaarde voor de regio?

,,Zonder twijfel. Ik heb bij de muziekoptredens tijdens Artselingen meerdere boeiende mensen ontmoet. En daar zijn nieuwe ideeŽn uit ontstaan. In de streek is er voldoende enthousiasme voor nieuwe dingen. Misschien kunnen we binnen PajoSa dialectvertellingen brengen? Of iets doen rond Bruegel?

Jij ziet nieuwe activiteiten weggelegd voor PajoSa 2006.

,,Ik denk dat we pas aan het begin van PajoSa staan.Het moeten de komende jaren niet steeds dezelfde verenigingen zijn die meewerken. Maar als ik zie hoe de dorpsbewoners in Elingen meewerken aan de kunstwandeling, dan zie ik de zuiverste vorm van bottom up, de deelname van de mensen. Als dat kan in Elingen, dan kan dat ook in meerdere andere dorpen binnen de zes gemeenten. Waarom betrekken we geen harmonie of fanfare bij ons opzet? Vele mensen werken vanuit een niet-professionele vereniging en willen toch hun werking kenbaar maken. Ze willen andere mensen samenbrengen, meestal op een ongedwongen manier. Publiek laten genieten of ontroeren. Daarenboven zijn er ook groeimogelijkheden buiten Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik en Pepingen. Dorpjes zoals Wambeek, Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek of Oudenaken stralen het Pajottenland uit. Als we ooit in deze regio kunnen samenwerken, dan is een stukje Levende Traditie verwezenlijkt. (JH)

Verenigingen uit Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik en Pepingen die interesse hebben of die de komende drie jaar wensen mee te werken aan activiteiten van PajoSa, nemen contact op met het secretariaat van Pajottenland+ op telefoonnummer 02/532.57.58.