Pajottenland+ V.Z.W.

Muziekmozaïek bundelt levende traditie


Het comité van bestuur van Pajottenland+ bezocht vorige week de lopende projecten. In het huis van de levende traditie geeft Walter Evenepoel tekst en uitleg in de folklorekamer. Jos Nevens (l) en Hugo Vleugels (r) luisteren aandachtig.

Muziekmozaïek heeft in Het huis van de levende traditie dit jaar geïnvesteerd met LEADER+middelen. Oude folklore wordt op een moderne wijze bewaard en heeft een plaatsje in het documentatiecentrum verworven. Enkele lokalen zijn ingericht als cursus- of vergaderruimte. In 2005 wil Muziekmozaïek verder werken aan het folkloristisch erfgoed van het Pajottenland. Zo krijgt het volksinstrumentenmuseum een interactieve audio-installatie.

Muziekmozaïek betrok begin 2004 de nieuwe locatie aan de Wijngaardstraat 5 in Gooik. Onder meer met de hulp van LEADER+ en Pajottenland+ werd een folklorekamer ingericht. Op de evenementenzolder vonden de voorbije zomer de eerste vertelavonden en kleine concerten plaats. In de vergaderzaal wil MM de Pajottenlandse verenigingen ontvangen die in de toekomst gaan meewerken aan de doelstellingen van Het huis van de levende traditie. Mede-initiatiefnemer Walter Evenepoel vertelt: ,,Jobstudenten zetten oude liedjes van cassette over op cd. Folkloristische filmfragmenten uit de voorbije decennia, zoals de pauwelviering of driekoningengezangen, staan op dvd. Nummers uit oude liedjesboeken werden gefotokopieerd. Een gedeelte ervan is ondergebracht in een bibliotheekbestand. Hieraan willen we in 2005 verder werken. Pajotten die over folklore, volksgebruiken of muziek iets willen opzoeken, zijn hier welkom''.

Voor 2005 heeft MM de plannen reeds op papier. Behalve het verder werken aan de eigen bib kunnen nieuwe LEADER+middelen dienen voor dringende aanpassingen in het instrumentenmuseum. De interactieve audio-installatie is prioriteit. ,,We denken ook aan instrumenten om de bezoekers zelf mee te laten oefenen. Een samenwerking opstarten met andere verenigingen uit dezelfde sector en uit de gemeenten Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik en Pepingen is ook een doelstelling voor dit jaar. Dit moet leiden tot een nieuwe stimulans voor de cultuur en de folklore en moet de regio meer bekendheid geven. Tenslotte denken we aan het laten heropleven van oude volkssporten, de Pajotse streekgastronomie onder de loep te nemen, de volkse verhalen te bekijken en aandacht te besteden aan de plaatselijke dialecten. De gebruikelijke activiteiten blijven eveneens op ons programma tijdens het komende jaar '', zegt Walter Evenepoel. (JH)